10 populaire WordPress plugins

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS (content managemen systeem). Het is gratis en beschikbaar in vele talen, waaronder natuurlijk ook het Nederlands. De grote kracht van WordPress wordt versterkt door de vele verkrijgbare plugins. Plugins zijn kleine programmaatjes die functionaliteit aan WordPress toevoegen. Dit kan een functie zijn op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld plugins die de SEO optimaliseren, of zogenaamde widgets. Widgets kunnen worden geplaats in de zogenaamde widget gebieden binnen de site.

image

Plug-in kermis

Bij het installeren van plug-ins is het belangrijk vast te stellen of het gewenste effect door de installatie wordt bereikt. Plug-ins zorgen er voor dat er extra code moet worden uitgevoerd en dit kan het laden van de pagina dus langzamer maken. Soms is dit relatief, soms zelfs significant. Probeer daarom het aantal plug-ins tot het hoogst noodzakelijke te vermijden. Maak van uw site geen kerstboom. Overtuig uw publiek met uw inhoud, niet met een overdaad aan flitsende plug-ins.

Plug-ins en CSS

Vaak leiden plug-ins vanuit “de box” al tot een redelijk resultaat. In het geval van widgets kan het zijn dat er aan het getoonde resultaat nog wat moet worden bijgeschaafd. Dit gaat in nagenoeg alle gevallen met behulp van CSS. Documenteer de door u gemaakte aanpassingen zorgvuldig, zodat bij eventuele updates van de plugin niet al het werk voor niets is gebleken. En zorg er ook voor dat de CSS niet in conflict is met de CSS van uw thema (template). Soms kan het ook omgekeerd het geval zijn.

Tevens kan het zijn dat u een eigenwijze “line-break” die hard gecodeerd is, in de PHP code moet verwijderen, dus enige PHP en CSS kennis is soms onontbeerlijk. In een aantal gevallen moet u een plugin gewoon links laten liggen, omdat de code gewoon slecht in elkaar steekt. Vertrouw er niet automatisch op dat plug-ins slechts door top programmeurs worden ontwikkeld.

Zinvolle aanpassing van uw thema

Er zijn thema (template) ontwerpers die het nalaten om de automatische CSS klasse (class) aanduiding van een in een widget gebied geplaatste plug-in op te nemen. Het gevolg is dan dat het erg omslachtig is om gericht CSS aan te duiden voor betreffende plugin. Dit kunt u eenvoudig zelf aanpassen in uw thema (als dit al niet is gebeurd). Het is misschien even zoeken maar het loont zich de moeite.

Ga op zoek naar de code waar de widgets zijn geregistreerd. Dit is meestal in het bestand functions.php.

Ga op zoek naar iets als (zoek in de code naar “before_widget”):

In de code hierboven ziet u de toevoeging “%2$s” (regel 4). Deze toevoeging zorgt er voor dat de unieke identificatie van de widget altijd wordt opgenomen als CSS class, voordat de widget wordt gepubliceerd. Hierdoor kunt u unieke CSS schrijven, zonder dat dit ten koste gaat van bestaande CSS classes.

10 populaire plugins

We beginnen met een paar administratieve plugins die wij regelmatig gebruiken.

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]1[/dropcap]Add Link to Facebook

Add link to Facebook, 10 handige plugins

Deze plugin van Marcel Bokhorst zorgt er voor dat na het publiceren van een artikel, deze automatisch wordt geplaatst op uw Facebook pagina. Standaard wordt de samenvatting (excerpt) gebruikt voor de publicatie. Vergeet dit niet, omdat anders het gehele artikel via Facebook leesbaar is en de bezoeker niet op uw website komt, om het te lezen.

Add link to facebook opties

In de admin van uw website worden er bij een bericht een aantal opties getoond waarmee u de publicatie kunt beïnvloeden. Als thumbnail wordt de laatste afbeelding van het artikel genomen indien er geen “uitgelichte afbeelding” aanwezig is. Deze plugin werkt ook prima samen met Microsoft Windows Live Writer.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]2[/dropcap]Admin Management Xtended

Admin Management Xtended

Deze plugin van Oliver Schlöbe voegt een aantal handige opties toe aan het standaard Admin paneel in de admin van WordPress. Gewoon installeren, het is een must.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]3[/dropcap]Wordpress SEO

Wordpress SEO, Joost de Valk

Deze plugin van Joost de Valk is erg populair en eigenlijk onontbeerlijk als u serieus uw artikelen wilt optimaliseren voor zoekmachines. In een volgende bijdrage zal ik dieper in gaan op het gebruik van deze plugin. Een must have, voor sites zonder goede SEO mogelijkheden.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]4[/dropcap]Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps

Er bestaan veel plugins die een Google Sitemap kunnen genereren. Deze plugin van Arne Brachold is echter mijn favoriet. Vergeet niet om na het live gaan een XML sitemap op te nemen in de web admin tools van Google. Een XML sitemap is voor een zoekmachine een snelle manier om middels het scannen van een enkel bestand (meestal sitemap.xml) de structuur en inhoud van de site de doorgronden, waardoor de indexering sneller kan worden uitgevoerd.

Na de installatie van deze plugin dient de sitemap éénmalig te worden gegenereerd. Dit kan middels de instellingen van de plugin. Voor de rest heeft u er geen omkijken naar.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]5[/dropcap]Smart Archives Reloaded

Smart Archives Reloaded

Een website kan niet zonder een goede “archives” pagina. Dit is een soort gids pagina waar al uw artikelen keurig worden uitgelijst. Dit gebeurt dan per jaar, maand of categorië. Ook hier zijn vele plugins die deze functies uitvoeren, maar Smart Archives Reloaded van Scribu (what’s in a name) is mijn favoriet, als het gekozen thema deze functionaliteit niet zelf in zich heeft. De kans bestaat wel dat u wat CSS aanpassingen moet maken om het getoonde naar uw zin te laten zijn.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]6[/dropcap]Simple Auto Featured Image

imageAls je met Microsoft Windows Live Writer werkt dan wordt er geen “uitgelichte afbeelding” ingesteld (Auto Featured Image). Dit is heel vervelend, omdat veel plugins en thema’s juist deze afbeelding gebruiken voor een optimale presentatie. Nu is het zo dat deze afbeelding meestal het “vlaggeschip” van een artikel is in het tonen van de de samenvatting met een thumbnail, dus wilt u hier toch controle over houden. Maar voor de vergeetachtigen zorgt deze plugin van Geekpress er voor dat er op z’n minst een afbeelding wordt geregistreerd, ook al publiceert u middels externe software als Live Writer of Blogsy.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]7[/dropcap]Advanced Random Post Thumbnails Widget

image

Deze plugin van Dion the Ville is een echte eye-catcher op uw website. Ik plaats zelf deze plugin graag in de footer van een pagina. Middels kleine thumbnails worden aantal artikelen onder de aandacht gebracht. Het mooie van deze plugin is dat veel bezoeker nieuwsgierig op het plaatje afgaan en er op klikken. Hierdoor worden artikelen onder de aandacht van het publiek gebracht, zonder dat dit een schreeuwerige indruk geeft op uw site.

Naar keuze kan het aantal te tonen thumbnails worden inggesteld. De kans bestaat dat u de CSS van deze widget enigszins moet aanpassen, omdat er anders niet de mooie rijen/kolommen structuur getoond wordt.

Ook kan de grootte van de thumbnails worden ingesteld.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]8[/dropcap]Related Posts Thumbnails

Het is altijd mooi als de bezoeker wordt geïnteresseerd voor meer artikelen op uw website. Deze plugin van Maria Shaldybina voldoet perfect in deze. Onder aan uw blog artikel of pagina plaatst u aan dit bericht gerelateerde artikelen. Dit kunt u doen op zogenaamde tags (trefwoorden) of gewoon random. De plugin heeft een grote hoeveelheid instellingsmogelijkheden. Een echte publiekstrekker.

image

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]9[/dropcap]Easy Contact Forms

Als u meer wil dan gewoon een contact formulier op uw site dan is deze plugin van wppal een geweldige plugin. Middels een web 2.0-achtige toepassingen zijn de mogelijkheden van deze plugin bijna onuitputtelijk. Alles is zeer intuïtief en het maken van formulieren, waarbij alle vormen van dialoog (tekstveld, radio button, select box, dropdown etc..), zonder problemen inzetbaar zijn. Middels CSS is het mogelijk het eindresultaat aan te passen, zeker omdat bij nagenoeg elk veld er additionele CSS classes kunnen worden toegevoegd. Ik vind dit één van de allerbeste plugins die ik ben tegengekomen. In een volgende bijdrage zal ik uitgebreid ingaan op de mogelijkheden van deze plugin.

Link naar plugin

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#555555″]10[/dropcap]Facebook WP

imageHet is natuurlijk leuk dat u op uw website een indruk geeft van uw populariteit op de sociale media. Behalve dat u uw twitter informatie kunt laten zien, is het haast onontbeerlijk dat u uw Facebook populariteit toont. Deze plugin van Bogutsky Yaroslav laat de bekende Facebook plugin zien in uw widget bar.

De inhoud wordt genereert vanuit de Facebook API, welke door Facebook wordt aangeboden. Daardoor is niet elke inhoud aanpasbaar. Voordeel is dan wel dat deze widget een zeer herkenbaar karakter heeft voor uw bezoekers.

Link naar plugin

Nog een paar tips

Dit is slechts een greep uit de vele plugins die voor WordPress beschikbaar zijn. Het zijn in ieder geval plugins die wij ook gebruiken. Als u besluit om plugins te gaan installeren, ga dan voor het installeren op zoek naar recensies van de plugin. Kijk ook naar het aantal downloads en de waardering (mits gebaseert op voldoende waarderingen). Als een plugin u niet bevalt, dé-installeer deze dan onmiddellijk. Maar wat u ook doet, doe het met mate.

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.