Over CMS, thema’s en plugins

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn om een website op te zetten. Vroeger was het zwoegen om middels HTML en CSS syntax iets acceptabels te presenteren. Vandaag de dag behoort dit in veel gevallen tot het verleden. Met de komst van betaalbare en zelfs gratis CMS systemen kan een website met geringe kennis, haar licht zien op internet. Een CMS systeem is software die de controle over menu’s, pagina’s en berichten geheel voor haar rekening neemt. Het in Nederland meest gebruikte CMS is WordPress. Ook Joomla kent een zeer grote aanhang. Maar bij onze oosterburen in Duitsland is bijvoorbeeld Typo3 het meest populair. Al deze CMS systemen zijn gratis te downloaden van het internet. Ook het gebruik is geheel gratis.

Thema’s of templates

Om de site mooi te laten ogen, maar ook om deze zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, kunnen zogenaamde templates of thema’s geinstalleerd worden. Er bestaan vele gratis thema’s voor zowel Joomla als WordPress, maar regelmatig moet er voor betaald worden. Het gaat dan om kleine bedragen die liggen tussen de 30 en 100 Euro. Afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen thema, zult u in de praktijk wel technische kennis van PHP, HTML en CSS nodig hebben om het geheel naar uw zin te laten zijn. Dit kan qua tijd een aardige showstopper zijn. De praktijk laat helaas nogal eens zien dat de thema’s (templates) mooi ogen, maar nogal star zijn, indien van de standaard wordt afgeweken. Daarom is het belangrijk bij standaard templates te beseffen dat deze haar beperkingen kennen in flexibiliteit.

U kunt ook besluiten om een thema voor u te laten bouwen door een web designer. Dan is het mogelijk om het geheel naar uw zin aan te passen. Er bestaan goede redenen om dit te doen, indien uw product of dienst het vereisen zich middels haar presentatie te kunnen onderscheiden. Het laten bouwen van een thema door een web designer is voor hen met een gering budget een prijzige aangelegenheid. Dit dient men zich goed te beseffen wanneer er een budget beraming wordt opgesteld.

Plugins en widgets

Het mooie van een CMS is de mogelijkheid om kant-en klare plugins toe te voegen aan de functionaliteit van uw website. Dit zijn kleine stukjes software die een bepaalde functionaliteit beheert. Dit kan gaan om het automatiseren van het verzenden van berichten naar een sociaal netwerk. Maar nog veel vaker gaat het om de SEO (zoekmachine optimalisering) te verbeteren. Ook kan het gaan om zogenaamde widgets, die de pagina’s van uw site nog aantrekkelijker maken of functionaliteit toevoegt.

Zelf doen of laten doen

U kunt het opzetten van uw website zelf ter hand nemen. Echter levert dit meestal een resultaat op, waar de nodige concessies worden gedaan aan de verwachting. U zult achteraf ook teleurgesteld zijn, dat het ook veel meer tijd heeft gekost dan verwacht. Dit gaat in bijna alle gevallen ten koste van de inhoud van uw website. Daarom is laten doen ook een optie. Onze klanten houden zich tijdens het project zich het meest bezig met de inhoud en struktuur van de site. Dit verlost hen van het technische deel van een website implementatie. Uiteindelijk staat er dan een site, waar de inhoud reeds rijkelijk aanwezig is in een gewenste vormgeving. Daarbij moet wel gesteld worden dat onze klanten nagenoeg allemaal kiezen voor een standaard thema (template). Hierdoor wordt het dan mogelijk om ook met een klein budget een mooi resultaat neer te zetten.

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.