Domeinnamen, een koehandel?

Om een site op internet te bereiken, is het bezit van een domeinnaam noodzakelijk. Dit is zoiets als enovision.com of beterslapen.nl. Deze domeinnamen kun je bij een internet provider voor een klein bedrag aanschaffen. Vaak blijkt dat de gewenste domeinnaam niet meer verkrijgbaar is. Er bestaan immers ontzettend veel websites. De praktijk laat echter ook zien dat veel domeinnamen worden gebruikt om juist de verkoop van dezelfde domeinnaam aan te prijzen. Een koehandel met woekerprijzen?

Commerciële handel in domeinnamen

domeinnamen, koehandel

Er zijn commerciële bedrijven die zich op de domeinhandel hebben toegelegd. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het Duitse SEDO GmbH. Het is in Duitsland zo dat een groot deel van de domeinnamen die nog beschikbaar zijn, door dergelijke brokers worden bemiddeld.  Zelf zijn wij ook met deze koehandel geconfronteerd, omdat wij interesse hadden in de domeinnaam enovision.com. Dit domein staat nu al meer dan 4 jaar te koop tegen een woekerprijs.

Straatwaarde versus woekerwaarde

Het enovision.com domein is in het bezit van een Koreaan. Wij hebben een bod uitgebracht van 1000 USD. Dit is al waanzinnig voor een naam met een straatwaarde van nog geen 10 Euro. Wij kregen een reactie op ons bod. Een tussenpersoon wist namens de klant(!) te melden dat er minimaal  3500 USD gecasht moest worden.

Idiote domeinnamen, ook te koop

Uit de hand gelopen

Ik denk dat het met deze handel aardig uit de hand is gelopen. Domeinnamen als thumblr, stumblr, webbz en al wat al niet meer, bestaan slechts, omdat er bedrijven als SEDO bestaan, die nog steeds goed geld verdienen met het bemiddelen van domeinnamen. Internationale wetgeving  aan de poort naar internet zou zeer welkom zijn.

Domeinnamen, koehandelDomeinnamen, koehandel

Prijsverschillen

Er blijkt in de praktijk ook forse prijsverschillen te bestaan indien men een domein wil verwerven. Indien wij vanuit Duitsland een domein registereren met een “nl” extensie betalen wij daarvoor bij onze Duitse aanbieder ongeveer 12 Euro. Doen wij dit bij b.v. hostingdiscounter,  slechts 5,99 Euro. Indien wij een domein registeren in Roemenië met een “ro” extensie, dan kost dit maar liefst 75 Euro. Ook hier bestaat de schijn dat het soms gewoon ordinarie koehandel is. Een domein is een eenvoudig product waarvoor slechts een geringe dienst moet worden geleverd. Daarnaast is zonder een domeinnaam het onmogelijk om effectief een website te bedrijven. Het is dus een vitaal onderdeel om op het internet een website te publiceren. Dit hoort niet in handen van commerciële domeingraaiers.Normale prijsstelling domeinnamen

Domeinhandel als bijproduct

Over Meuldijk & Van Loon

Een voorbeeld is het bedrijf Over Meuldijk & Van Loon uit Berkel & Rodenrijs. Dit is een grafisch ontwerpbureau. Op hun website niets over dat zij domeinnaam registraties verzorgen als product. Toch wijst uit dat een domein als cassatieadvocaat.nl door hen te koop wordt aangeboden. De vraagprijs? Tussen de 750- en 3000 Euro.

Lemar BV

Een ander voorbeeld is het domein hogerberoep.nl. Deze is in het bezit van Lemar BV uit Soest. Een intermediair in de retail. Dit domein wordt aangeboden via domeinexploitatie.nl voor maar liefst 1750,- Euro excl. BTW. Sommigen noemen dit slim, ik noem het gewoon oplichting.  Wederom staat er op Lemar BV niets in hun portefeuille over het aanbieden van domeinen.

Schande, domeinnaam woekeraars

Dit zijn slechts een paar van vele voorbeelden. Volgens mijn theorie zouden beide bedrijven deze domeinen niet in hun bezit kunnen hebben, simpelweg omdat het geen enkele aansluiting kent bij haar eigen activiteit en het domein slechts als eigen uithangbord wordt gebruikt.

domeinen als koehandel

Enkele suggesties voor verbetering

  • Het moet onmogelijk worden domeinnamen aan te bieden voor een prijs hoger dan de prijs die nu bij providers (zonder bemiddeling) zou moeten worden afgerekend. Haal het handelsrendement weg uit de aangeboden waar.
  • Verbod op het bemiddelen in domeinnamen.
  • Het moeilijker maken om domeinnamen in bezit te houden, zonder het doel te hebben deze actief te gaan gebruiken. Passief domeinbezit zou dus hiermee worden ontmoedigt.
  • Zoekmachines moeten statische domeinen niet meer indexeren.
  • Domeinnamen mogen alleen worden uitgegeven door gecertificeerde instellingen. Deze instellingen hebben ook een toezichthoudende verantwoordelijkheid.

Uw mening

Terwijl de politiek zich bezig houdt met die belachelijke cookie wetgeving, waar hinderlijke balkjes op een website de bezoeker het idee moet geven dat zij niet wordt “gevolgd”, woekert de domeinnaam woekeraar lekker verder.

Heeft u ook ervaring met deze handel, of heeft u wel het domein van uw dromen? Laat het weten en plaats een reactie.

Link: wie is eigenaar van een domein (SIDN)

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.