HeidiSQL, gratis MySQL manager

Voor de professional is Navicat het programma voor het bewerken van MySQL databases via de desktop. Deze software is voor diegene die wat krapper bij kas zitten misschien wat aan de prijzige kant. Maar het programma HeidiSQL is een prima gratis alternatief wat ik al ruime tijd met veel plezier gebruik.

HeidiSQL, MySQL manager

Minimale vereisten

De voorwaarde om te kunnen werken met je MySQL databases via HeidiSQL is wel dat je toegang hebt tot je databases. Dit is geen probleem als je op een lokale webserver werkt, maar als je de databases bij je internet provider wil bewerken dan is het een ander verhaal. Daar ben je zonder hulp van je provider aangewezen op PHPMyadmin, de tool die via de webbrower bereikbaar is. Ben je in het bezit van een vast IP-adres dan kun je de provider er van overtuigen om de toegang naar dit IP-adres open te zetten. Een beetje provider heeft hier geen moeite mee. Dan kun je in HeidiSQL ook je remote databases aanspreken. Maar wees altijd voorzichtig in wat je aanpast. Laat jouw website of andere cloud-toepassing hier geen schade van ondervinden.

HeidiSQL, een onmisbare krachtpatser

HeidiSQL is ontwikkeld door de Duitser Ansgar Becker en heeft eigenlijk alles wat je mag wensen van een database manager. Belangrijke eigenschap van het programma is dat het gelijktijdig meerdere database sessies ondersteund. Dat is handig als meerde databases heeft op dezelfde of verschillende servers. Het programma is slechts beschikbaar onder Windows.

Frontend HeidiSQL

Overzicht van de functionaliteit

Eigenlijk wijst zich meeste vanzelf in dit programma. Via het menu begin je eenvoudig met het aanleggen van je database verbindingen via de session manager.

HeidiSQL Session Manager

Nadat gedaan is, is het eenvoudig om met het programma te werken. Eigenlijk heeft de programmeur zeer veel aandacht besteedt aan het intuïtieve karakter van het gebruik. Nadat er verbinding is gemaakt dan kun je eigenlijk de gewenste tabel (schema volgens het jargon) aanklikken en aan de slag gaan.

Database panel

In het database panel wordt nu de structuur (velden) getoond van de gekozen tabel. Middels de tabs kan er eenvoudig worden gewisseld naar de andere functies, zoals de opties en indexen, foreign keys van de tabel. Ook kan middels CREATE code de SQL broncode voor het aanmaken van de tabel worden getoond. Handig als je een kopie van de tabel wil maken onder een andere naam. Middels ALTER code kan er middels SQL aanpassingen in de tabel structuur worden gemaakt. Maar wees hier voorzichtig mee. Ik persoonlijk gebruik deze mogelijkheid nooit.

image_thumb.png

Zoals hierboven te zien is worden de velden direct getoond. Het is mogelijk om hier direct aanpassingen te maken. Middels de Add functie kunnen er ook eenvoudig velden worden toegevoegd.

 

Tabellen aanpassen, kinderwerk

Tabellen (schema’s) aan passen is in HeidiSQL kinderwerk. Velden kunnen eenvoudig met de muis worden verplaatst middels drag and drop. Door middel van dubbelklik met de muis kan toegang verkregen worden tot de inhoud van een veld. Het aanpassen van de informatie is dan direct toegankelijk. Het aanleggen van indexen (keys) is mogelijk door middel van een enkele klik. Eigenlijk werkt het allemaal bijzonder intuïtief.

De smartbar, alles onder handbereik

HeidiSQL, smartbar alles onder handbereik

Boven aan de dialoog van een tabel bevinden zich de tabs, die toegang geven tot de server en database informatie. We laten dit even voor wat het is en richten ons even op de tabs voor Table, Data en Query. Ik gebruik HeidiSQL het meest voor het prototypen van SQL voor mijn web programma’s. De Table hebben inmiddels al gezien, omdat hierin de structuur van de tabel wordt getoond, zoals hiervoor besproken. De Data tab geeft direct toegang tot de data in de tabel. Eigenlijk een soort spreadsheet met alle records die zich in de tabel bevinden.

HeidiSQL, alle records in een handig overzicht

De records zijn direct toegankelijk door er op te klikken. Het is dan direct mogelijk om de data aan te passen (wees voorzichtig!). Ook kunnen hier nieuwe records worden aangelegd en zelfs worden verwijderd. Verder kunnen de getoonde kolommen worden aangepast, evenals de sortering.

Soms wil je wat specifieker naar bepaalde records zoeken en dan komt de Query tab als geroepen. Door hierop te klikken kan er direct SQL worden geschreven, die ook kan worden uitgevoerd.

Een klein nadeel van HeidiSQL is dat er gelijktijdig maar één tabel in de actieve tabs geopend kan zijn. Maar u kunt zoveel queries maken als wilt.

HeidiSQL, SQL direct ingeven en uitvoeren

De gewenste tabelnamen kunnen direct uit de tabellenlijst worden geselecteerd middels een muis dubbelklik. Om de veldnamen niet te hoeven tikken, kunnen deze direct uit de veldenlijst aan de imagerechterzijde worden gesleept. Ook kunnen hier direct SQL functies worden gesleept. Dit is erg handig.

Als er in het SQL venster op de rechtermuisknop wordt geklikt, verschijnt er een uitgebreid menu. Zo kunt u vanaf hier de ingetikte SQL direct uitvoeren (Run), selecteren, kopiëren of plakken.

Tevens kunt de SQL opslaan voor later gebruik. Dit kan op de harde schijf, maar ook als snippet, welke later binnen het programma weer te gebruiken is.

 

Handige tabel functies onder de muisknop

HeidiSQL, handige tabelfuncties met de muis

Nog even terug naar de tabellenlijst aan de linkerkant van de dialoog. Ook door het klikken op een tabel verschijnt er een uitebreid menu, waarmee vele functies uit te voeren zijn.

Zo kunt de tabel hier middels Drop verwijderen (nogmaals voorzichtig hier!) of leegmaken (Empty table(s)). Natuurlijk kunt u ook nieuwe tabellen aanleggen.

Middels Export kunt gekozen tabellen exporteren. Dan worden deze in SQL broncode op de harde schijf of clipboard geplaatst. Met de Maintenance functie kan men onderhoud plegen op een gekozen tabel.

Tenslotte kan de structuur van een tabel ook worden afgedrukt middels de Print functie.

Wat niet kan is niet onmogelijk

HeidiSQL lijkt bijna alles te kunnen wat van een goede database manager verwacht mag worden. Zelfs het dupliceren van een tabel gaat met 1 muisklik. Maar het eenvoudig kopiëren van een tabel van database naar een andere database gaat niet middels een eenvoudige copy-paste functie. Deze functie zit wel in Navicat. Maar onmogelijk is het niet. Dit zal dan middels een export en een import (op het hoofdmenu) gedaan moeten worden.

Conclusie

Voor diegene die dagelijks als database designer met dergelijke software moet werken zijn zelfde de rijke voorzieningen van HeidiSQL zelfs niet voldoende. Deze groep werkt waarschijnlijk al met Navicat (ook een aanrader). Voor de web programmeur is HeidiSQL het beste gratis alternatief wat ik ben tegengekomen. Daarnaast wordt het programma zeer actief voorzien van nieuwe versies. En als het bevalt, vergeet niet om de ontwikkelaar een kleine donatie te geven, hij heeft het zeker verdiend.

Link: HeidiSQL
Link: Navicat

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.