Mooie afbeeldingen voor uw website

In dit artikel wil ik het hebben over afbeeldingen voor uw website of blog. Er bestaan vele sites waar beeldmateriaal al dan niet tegen betaling kan worden gedownload. Soms kan het gratis, maar meestal niet. Laten we beginnen vast te stellen dat het plaatsen van andermans afbeeldingen op uw site, zonder dat u daar de rechten over bezit, illegaal is. Dat is een vervelend woord, ik weet het, maar wel waar. Het allerbeste is om zelf afbeeldingen te maken, maar dan valt het resultaat soms tegen en bent u niet altijd in staat dat te verbeelden wat het beste past bij uw artikel.

Goede afbeeldingen zijn duur

Nu wil ik niet hypocriet overkomen en wil ik best betalen voor andermans werk, maar het moet wel aantrekkelijk blijven. Welkom in de wereld van de commerciële foto portalen. Houd uw portemonnee bij de hand. Voor het gewoon bloggen is het shoppen naar afbeeldingen geen goedkope zaak. Daarnaast komt u in een woud van spelregels waartegen u de aangekochte afbeeldingen mag gebruiken. En vooral waar niet. Waar het om gaat, is het verkrijgen van het recht om licentievrij een aangekochte afbeelding te mogen plaatsen. Dit houdt in dat u de afbeelding koopt, zonder dat u daarnaast periodiek nog een bedrag moet overmaken ter compensatie van de publicatie.

Afbeelding prijzen afbeeldingen bij Fotalia

Hierboven ziet u een voorbeeld van de prijzen in commerciële foto portalen (in dit geval Fotalia). Voor een afbeelding zoals het formaat hierboven, zou er dus 9 credits moeten worden afgerekend, wat neer komt op €6,75 per afbeelding. Daarnaast worden er zogenaamde “credit packages” aangeboden, waar u mogelijkheid heeft om middels de aanschaf van meerdere credits tegelijk de prijs per afbeelding te drukken. In de praktijk kan dit dus flink in de papieren lopen voor de kleine ondernemer. De digitale fotomarkt lijkt niet geheel vrij te zijn een graaicultuur. Het is zeker niet stimulerend om uw vele blog artikelen van legaal beeldmateriaal te voorzien.

Mooie afbeeldingen voor uw website

Bekende portalen

Indien u Googled op “license free photo” of iets dergelijks dan zijn ze bijna niet te missen. Het zijn telkens de bekende namen die voorbij komen. Ik zal de belangrijkste aan u voorstellen.

Shutterstock

Shutterstock, Mooie afbeeldingen voor uw website

Een site die claimt meer dan 20.000.000 afbeeldingen in haar portfolio te hebben. Deze afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit maar tevens fors aan de prijs. Shutterstock werkt met tijdsafhankelijke abonnementen die per maand, 3 maanden, half jaar of jaar kunnen worden afgesloten. Een jaar lang tot 25 afbeeldingen per dag downloaden, kost iets meer dan €2000 (wat neer komt op €0,22 per afbeelding). In de praktijk haalt u geen 25 afbeeldingen per dag. Om 60 afbeeldingen te downloaden zonder tijdsbegrenzing bent €180,- (€3,- per foto) schuldig.

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.