Offshoring is oké, mits eerlijk

imageAls je de de grootste IT beurs in Europa, de CEBIT in Hannover bezoekt dan valt het op dat er veel aanbieders staan uit Oost-Europa, China en India. Graag wil ik iets kwijt over wat de lokale IT markt de komende tijd kan gaan verwachten. Iets wat mij niet onmiddellijk blijer maakt.

Offshoring leek zo ver weg

Het was in 2005 dat ik voor het eerst in Roemenië kwam en daar een bedrijf heb helpen opzetten waar veel van mijn collega’s gelachen hebben tijdens de eerste stappen van dit bedrijf. Enthousiaste Roemenen die natuurlijk hun stinkende best deden, maar waarbij veel collega’s vooral gevoel bestond dat het nog lang zou duren voordat….. Nou, dat is allemaal dan snel gegaan, want ook Roemen stonden op de CEBIT, evenals velen uit India, Egypte, Bangladesh, Vietnam en zelfs Iran. Zo stond ik oog in oog met twee Roemeense jongemannen die beide nog geen 30 jaren jong waren en directeur. Samen beschikten ze over ontwikkelteams van tezamen ongeveer 100 programmeurs(!). Twee charmante Macedonische dames die werkten voor een Zweedse firma, waren onderdeel van een team (fabriek) van 500 IT-ers. Offshoring en nearshoring lijkt voor menig ondernemer een uitgelezen mogelijkheid om hun projecten uitgevoerd te krijgen voor belachelijke tarieven. Oneerlijke concurrentie is daarmee een feit geworden.

image

Roemenen en Bulgaren zijn niet de grootste zorg

Terwijl de politiek zich nog druk maakt over het al dan niet openen van de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten, wordt een complete branche (namelijk de IT software ontwikkelaars en ontwerpers) langszaam de “Noordzee in gedrukt”. De globalisering zorgt dat het niet meer noodzakelijk is om fysiek over de grens te komen. De dienst kan ook worden verzorgd vanuit Calcutta, Bombay of Boekarest. Via gratis software kan dan een verbinding worden opgezet om met de klant te communiceren.

Zorgen of kansen

Baart mij dat zorgen? Ja! Is dit een kans? Ja! Maar we zullen er aan moeten wennen dat de IT ontwikkel kennis zich gaat verplaatsen (of liever, wij moeten in het westen veel kennis gaan desinvesteren). Wij zitten in een situatie waar wij de bodem niet kunnen of willen laten zakken. De sociale verworvenheden blijven hierin onaantastbaar.  Onze nieuwe concurentie kan echter wel met het plafond spelen. Er wordt in die landen nu nog weinig verdiend. Men wil zeker meer verdienen in de toekomst, maar regulieren dit zeker slimmer dan wij hebben gedaan. Daarmee stellen zij een plafond dat beneden de onze zal blijven.

Software importeur

Wij gaan binnenkort onze eerste projekten verzorgen met behulp van Roemeense ontwikkelaars. Dus ook wij gaan aan nearshoring doen. Waarom? Ik kan een mooie prijs aanbieden aan mijn klanten, heb beschikking over veel resources en verdien er ook nog wat aan. Iedereen blij dus. Nou nee, want onze eigen ontwikkelaars vinden het maar helemaal niks. Zij betalen zich scheel aan belastingen en verzekeringen in eigen land en ervaren nu last te krijgen van veel (oneerlijke) concurrentie. Mogelijk kan betekenen dat ik zelfs afscheid ga nemen van dure eigen programmeurs. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat het elders goedkoper kan. En deze concurrent komt naar Hannover, om mij dit te vertellen. Gesteund door de gedachte dat communiceren ook gratis kan met Skype en dat de tarieven tot ruim onder de 20 Euro per uur kunnen liggen, is de optelsom snel gemaakt. En over de prijs kan ook nog worden onderhandeld.

Deze slag kan de Nederlandse software ontwikkelaar op deze manier niet winnen. Zolang de lasten van de fiscus en een woud van regelgeving de spelregels blijven beïnvloeden, zal ook de software branche langszaam uit Nederland verdwijnen. Het is niet vol te houden om de tarieven eenzijdig telkens naar beneden bij te stellen, zonder dat de lasten hierbij worden verminderd.

Offshoring is oké, mits eerlijk

Ik ben voor het openstellen van de arbeidsmarkt voor alle EU-inwoners, mits dit middels het handhaven van een gezonde concurrentie mogelijk is. Ik ben ook van mening dat er een gezonde IT markt moet blijven bestaan. De CEBIT heeft mij getoond dat de slimste (zakenman) lijkt te winnen en dat het westen een woestenij voor software ontwikkeling dreigt te worden. Het is de massa,  voornamelijk uit het oosten, dat op het punt staat in grote getale zich (met virtuele middelen) op onze markt te nestelen. Daarbij lijkt enige vorm van dosering of beperking te ontbreken. De grootste stimulator van deze kaalslag moeten we echter binnen de gelederen van het Nederlandse bedrijfsleven zoeken. De ondernemer moet op de politiek kunnen rekenen, maar daar zullen de recente verkiezingen ook niet veel aan veranderen.

De politiek kijkt de andere kant op

Ik heb hierover ook mijn zorgen geuit naar diverse politieke partijen. De SP, VVD en PVV. Maar u kunt het wel raden, niemand neemt de geringste moeite om ook maar te reageren. Ondertussen worden ZZP’ers in Nederland in helemaal niets ontzien en hun wordt het nagenoeg onmogelijk gemaakt om gezond te ondernemen. Het heeft er schijn van dat de IT-kennis industrie eenvoudigweg wordt afgeschreven. Bijna dagelijks komen bij mij de aanbiedingen binnen van bedrijven, voornamelijk uit India, die hun programmeurs aanbieden voor minder dan 10 USD per uur. De politiek bedrijft in mijn ogen een hufterpolitiek jegens haar eigen ondernemende kiezers. De open grenzen in de virtuele wereld zijn al lang een feit. Nederlandse ondernemers zouden minder reden moeten hebben om kennis die in ons land aanwezig is, over de grens te halen. Als we allemaal een beetje inschikken dan is er genoeg voor iedereen.

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.