Web hosting binnen eigen grenzen

Web hosting dient zorgvuldig te worden gekozen bij het opstarten van een website. Veel mensen gaan voor de goedkoopste web hosting en dat is in veel gevallen geen slechte keus. Voor een paar tientjes per jaar kunt u al heel veel plezier beleven met uw website. web-hosting

Web hosting, domein en webspace

Onlangs hebben wij ervaren wat de impact kan zijn van een onhandige keus. Een klant had zijn domein geregistreerd bij Hostingdiscounter.nl, een bekende hosting firma in Nederland. De website was echter ontwikkeld in Duitsland en op een webserver in Duitsland geplaatst. Hoewel het hier om een .nl domein gaat, was deze gekoppeld aan een Duitse webspace. De bezoeker merkt hier niets van. Maar er was wel een vervelend gevolg merkbaar na het live gaan.

Google doet het op haar eigen manier

Nadat de site al een tijdje live was, bleek de site op google.nl nagenoeg niet vindbaar te zijn. Dit in tegenstelling tot sites van andere klanten die volgens dezelfde SEO principes waren gebouwd. Deze waren allen prima vindbaar op de gewenste trefwoorden .

Omdat Google nooit haar index geheimen aan het publiek zal openbaren, was enig research hier noodzakelijk. SEO is in mijn ogen meer religie dan wetenschap, omdat geen enkele expert een lijntje heeft met Google zelf. Dit houdt in de praktijk in, dat menig SEO expert gouden bergen beloofd zonder dat zij door Google zelf het toverstokje is aangereikt. Google is zelf hierin ook heel duidelijk op haar eigen site:

Beware of SEOs that claim to guarantee rankings, allege a “special relationship” with Google, or advertise a “priority submit” to Google. There is no priority submit for Google.

Onze slechte Google indexering

Terug naar ons probleem van de slechte indexering. Al snel bleek dat de indexering op google.de, beter was dan die op google.nl. Zelfs de indexering op google.com was acceptabel. Maar onze klant heeft geen klanten in Duitsland. Daarom hebben wij onmiddellijk besloten om de site te verplaatsen naar web hosting firma hostingdiscounter.nl, waar de klant ook haar domein had geregistreerd.

Er kwam echter geen verbetering in de indexering. De site van concurrenten die beduidend minder geoptimaliseerd waren, bleven de ranking beheersen. De gekozen sleutelwoorden waren eenduidig te betrekken op een geografisch beperkte doelgroep. Dus onmiskenbaar zouden de lokaal interessante links getoond moeten worden (wat in de praktijk ook zo is). De site van de klant was wekenlang terug te vinden op pagina 4 en verder. De SEO leek goed en de content werd regelmatig bijgewerkt, middels een actieve blog.

Google, beter vinden met SEO

Als donderslag bij heldere hemel

Totdat precies 8 weken(!) na het verplaatsen van de website naar een Nederlandse web hosting, de klant mij informeerde dat zijn site nu zeer goed vindbaar is. En waarempel, pagina 1 op de gewenste sleutelwoorden. En pagina 2 en 3 bijna volledig overmeesterd. En dat zonder ook maar één verdere wijziging. Dit doet mij concluderen dat je altijd moet vaststellen of de site ook daadwerkelijk wordt gehost op een server in het land van je doelgroep.

Gelijke ervaringen hadden wij ook met site voor een Duitse doelgroep op een Nederlandse webspace. Zeer slechte ranking op google.de. En de Nederlandse site op dezelfde webspace had een prima ranking op google.nl. Wij concluderen dat niet de domeinnaam maar de server bepaald, wat voor de Google de plaats van oorsprong van de site is. Let wel, er bestaan meer zoekmachines dan Google waar mogelijk dezelfde conclusies kunnen gelden. Zo kunnen wij dezelfde conclusies verbinden met Bing, de zoekmachine van Microsoft.

Tevens mag de conclusie worden getrokken dat Google indexering heel snel wordt bijgewerkt, maar dat her corrigeren van een ongelukkige keus een langer pad tot herstel kent. En dan blijft leidzaam toezien vaak de enige optie. Dit, omdat ook een aanvraag tot een website herziening bij Google nooit de garantie heeft dat deze tot het gewenste resultaat leidt.

Tips

Een paar tips bij het kiezen van web hosting voor uw site

 • goedkoop is niet altijd duurkoop, maar duurder is soms wel beter
 • kies een host met webspace in het land van je doelgroep
 • zorg voor voldoende webspace, 100Mb lijkt veel maar kan snel te weinig zijn
 • hostingpakket, kunt u alle gewenste functionaliteit uitvoeren? (database, cronjobs e.d.)
 • bandbreedte policy. Is er een fair-use policy, of is het gelimiteerd?
 • downtime policy. Je site moet gegarandeerd online zijn, ook als je slaapt
 • website beheer, hoe eenvoudig kan een website worden beheerd en aanpassen?
 • performance, hoe snel worden pagina’s geladen
 • service, zoek voor u kiest naar ervaringen van anderen op internet
 • contract, kunt u er gemakkelijk vanaf als u ontevreden ben? (lees de voorwaarden)
 • backup van uw site, wie is hier voor verantwoordelijk?
 • kan ik mijn site makkelijk verhuizen naar een andere web hosting firma?

Link: Klik hier om te zien waar een website wordt gehost
Link: Veel web hosting firma ervaringen

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.