Afwerking blog artikel met Windows Live Writer

Windows Live Writer
Het schrijven van een blog met Microsoft Windows Live Writer is gemakkelijk. Het grote voordeel van Windows Live Writer is dat het een Windows desktop toepassing is, die hetzelfde aanvoelt alsof je met een andere Microsoft Office toepassing werkt. Voor de Windows gebruikers (sorry Apple fans) is Windows Live Writer een geweldig programma om mee te bloggen.

Dit artikel laat zien hoe je op de correcte wijze een artikel afwerkt, voordat deze wordt gepubliceerd wordt op je blog. Het is voor elke Windows Live Writer blogger eenvoudig te volgen. Het artikel sluit af met een kort instructie filmpje, waar alles nog eens wordt samengevat.

De snelle indexering door zoekmachines

Direct je SEO in orde hebben is belangrijk

Door de snelle indexering van zoekmachines gaat het hier al vaak fout. Na het publiceren van een artikel kunnen zoekmachines zoals Google beginnen om het artikel te indexeren. Dat gaat sneller dan u denkt. Onze ervaring leert dat dit eigenlijk al vrij snel na het publiceren gebeurd.  Het bovenstaande voorbeeld laat zien dat een recensie door mij geschreven op audio-creative.nl het al binnen een aantal uren tot plaats 2 binnen Google had gebracht. Daarom is het zaak om bij het publiceren de SEO data al meteen goed te hebben staan. Een foutieve indexering blijft lang door zoekmachines in haar index staan.

Benodigde plugin in WordPress

Add link to Facebook

Wordpress plugin: Add Link to Facebook

De plugin Add link to Facebook zorgt er voor dat het artikel na het publiceren ook op je Facebook pagina wordt geplaatst. Dit is misschien niet zo belangrijk als je SEO, maar het is altijd wel goed dit meteen er mooi op te hebben staan.

WordPress SEO van Yoast

image

Wij gebruiken voor onze SEO de handige plugin van Joost de Valk, WordPress SEO. Het kan zijn dat je een andere SEO plugin hebt geïnstalleerd, maar dit artikel gaat uit van deze plugin. Dus eventueel moet je enige omzettingen naar de eigen situatie voorstellen.

Windows Live Writer afwerking, voor publicatie

Bij het afwerken van een artikel in Windows Live Writer is het belangrijk een vast rijtje langs te lopen. Hieronder het rijtje in het kort, zoals ik deze altijd afwerk voordat ik verder ga in de backend (admin) van WordPress.

 • Lees het artikel goed door en controleer het op spellingsfouten en foute zinsopbouw.
 • Zorg dat je het gewenste sleutelwoord, welke je straks in de Yoast SEO plugin wilt gaan gebruiken, behalve in je tekst (een aantal keer) op z’n minst ook in één van de (paragraaf) headers van je artikel voorkomt. Ook moet het woord regelmatig voorkomen in je inhoud. Tenslotte moet het ook voorkomen in de titel of alt-tekst van minstens een paar afbeeldingen.
 • Categorieën – zorg dat er een categorie is geselecteerd, het is aan te bevelen om meerder categorieën te kiezen (indien mogelijk). Dit zorgt dat bij het klikken op categorieën in je blog, dat deze artikelen meer kans hebben om onder het oog van de lezer te komen.
 • Tags (sleutelwoorden) – hoewel de zin van tags wordt betwist voor SEO, is het toch zinvol deze te vullen. Overdrijf het niet, zorg voor tags die verband houden met je artikel.
 • Druk op F2, er verschijnt nu een dialoog waar een aantal onderdelen belangrijk zijn om te vullen.

F2 dialoog Windows Live Writer

 • De categorieën en tags zijn als het goed is al gevuld (zie vorige punt)
 • Publicatie datum (publish date) – klik deze als je een andere dag dan vandaag wil selecteren.
 • Commentaar (comments) – neemt de waarde van je WordPress instelling (wijzigen niet noodzakelijk)
 • Pings – niet aanpassen
 • Auteur (author) – klik hier op om de juiste auteur (jezelf) te selecteren. Anders neemt het systeem staandaard admin of de gebruiker waarmee je in Live Writer bent aangemeld.
 • Slug – Dit is de permalink die je in de url ziet voor het artikel. Als je niets invult, wordt de titel als slug genomen. Als deze aan de lange kant is, vul hier dan een kortere slug in (zie ook filmpje). Het is goed als in deze slug ook het sleutelwoord zit. Dit is voor zoekmachines belangrijk is. Als je artikel gaat over doppertjes, is het ook zinvol dit op z’n minst in je slug te hebben.
  Titel :  Gezond en groen door de winter met de kleine groene doppertjes
  Slug : doppertjes-groen-gezond-winter, of winter-gezond-doppertjes
 • Wachtwoord (password) – niet wijzigen
 • Samenvatting (excerpt) – Vul hier een korte bondige samenvatting van je artikel. Zonder deze samenvatting zal in Facebook het hele artikel, na er op te klikken, daar worden getoond. Houd deze samenvatting zoveel mogelijk binnen de 20 woorden.

Klaar voor publicatie

Windows Live Writer publiceer button

Het is nu tijd om Windows Live Writer te verlaten en het artikel te gaan publiceren naar WordPress. Echter dit doen we niet met de Publiceren knop. Blijf hier vanaf! Het artikel wordt dan direct op je blog gepubliceerd, maar we zijn nog niet klaar. We gaan het artikel als concept opslaan op onze blog en deze daar verder bewerken.

image

Vanuit het menu (blauwe knopje linksboven aan het scherm) kiezen we de optie Opslaan (Save) en Publiceer concept en bewerk online (Post draft and edit online).

Afwerking en SEO bewerken in WordPress

Omdat de afwerking met de SEO plugin nogal wat handelingen vereist, heb ik het even samengevat in onderstaand filmpje (met Nederlands commentaar uiteraard).

[youtube id=”ADr7Nf_pnIM”]

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.