Geheugen probleem WordPress

Een klant van ons gebruikt Windows Live Writer om blog artikelen te schrijven voor haar website. Nu ontstond daar naar verloop van tijd de volgende melding bij het openen van de recente berichten. Recentelijk kwam daar ook nog een hinderlijk WordPress geheugen limiet probleem bij. Tijd voor wat onderzoek.

Windows Live Writer, XML-RPC response probleem

Het gaat hier om een fout van de XmlRpc server, welke in WordPress in de instellingen is geactiveerd om middels Live Writer te kunnen publiceren. Nu bestaan er aangaande deze fout heel veel berichten op het internet. Maar tot op heden bleef ik er een beetje mee zitten, omdat niemand een goede oplossing hier voor heeft. Totdat er nog een andere fout opdook in WordPress.

Wordpress plugin die het geheugen uitput

Dit is de beruchte geheugenfout van WordPress. Veel providers bieden een maximum van 64 MB aan wat aan de server zijde door PHP mag worden geconsumeerd. Deze melding laat zien dat deze wordt overschreden. Ook hier kunt u veel over lezen op het internet. De adviezen die nagenoeg in alle berichten staan, is om een aantal plugins te verminderen. Dit is nogal moeilijk, als je alle plugins ook werkelijk nodig bent. Veel andere adviezen geven uitleg hoe de geheugen limiet in WordPress kan worden uitgebreid. Ook dit heeft geen zin, omdat de hosting provider hier in veel gevallen moet werken. De limiet van de klant is dus 64 MB, wat normaal voldoende zou moeten zijn.

Wees voorzichtig met expirimenteren, ga in beta

Als u besluit om te gaan testen met uw site, doe dit dan voorzichtig. In sommige gevallen kan experimenteren er toe leiden dat uw site niet meer werkt, wat absoluut voorkomen moet worden. Mijn advies is om een subdomein aan te maken bij uw hosting provider en deze “beta” te noemen. De meeste providers bieden het aanleggen van subdomeinen aan in de geleverde hosting pakketten. Dus u krijgt dan een domein dat er uit ziet als: beta.uwdomein.nl. Experimenteer op dit domein, door een kopie te maken van uw live site inclusief alle data.

Beide problemen hebben er last van

Om dit probleem te tackelen hebben ik mij eerst op het bovenstaande probleem gefocust. Ik had geen idee dat het oplossen van het één ook het andere probleem zou oplossen. Ik ben begonnen om de plugin WP System Health te installeren. Deze laat keurig zien aan de admin zijde, wat de geheugen consumptie is.

Nederlanse WordPress, geheugen probleem

Zoals men kan zien is deze consumptie erg hoog. Er kan niet veel meer bij, of de kritische 64 MB wordt overschreden. Het gaat betreft hier een installatie van de Nederlandse WordPress. Maar de kopie installatie in mijn beta omgeving, had een Engelse  (oorspronkelijke versie) van WordPress actief. En wat bleek? De consumptie van het geheugen was beduidend lager.

Nederlanse WordPress, geheugen probleem

Maar liefst bijna 10% is het verschil tussen de Engelse en de Nederlandse WordPress installatie. Nadat ik ook hier de Nederlandse taalbestanden had geïnstalleerd, liep de geheugen consumptie wederom met bijna 10% op. Dit veranderde niet, toen ik de standaard template van WordPress had geactiveerd. Het verbruik blijft hoog.

Windows Live Writer werkt ook weer

In mijn Windows Live Writer viel mij ook onmiddellijk op dat ik de recente berichten van de beta site ook gewoon kon laden zonder de hatelijke foutmelding waar dit artikel mee begon. Dus, dit ook maar geprobeerd met de live omgeving, na eerst de Nederlandse taal te hebben gedéactiveerd. Dit kan heel eenvoudig. U gaat in de ftp-server naar het bestand wp-config.php (staat in de root folder van de WordPress installatie). Daar gaat u op zoek naar define(‘WPLANG’, ‘nl_NL’);. Vervolgens vervangt u ‘nl_NL’ door ” (zie afbeelding).

image

Na dit gedaan te hebben zal het u niet verbazen dat ook de live omgeving weer gewoon kon werken met Windows Live Writer.

WordPress werkt oké, maar we zijn niet echt blij!

Wat natuurlijk vervelend is, is dat de basisteksten van WordPress nu weer Engels zijn. Binnenkort verschijnt een nieuwe versie van WordPress (december 2012). Hopelijk is dan het euvel verholpen. Ik hou u op de hoogte.

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is sinds 1985 werkzaam in de automatisering. In 2007 heeft hij Enovision GmbH opgestart, welke is gespecialiseerd in internet toepassingen, presentatie en coaching. Voor Websprinter is hij werkzaam als internet coach voor het MKB.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.